Cene robe i usluga za ličnu potrošnju veće za 2,3 posto

Bez autora
Oct 14 2012

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da su cene robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u septembru 2012. godine, u odnosu na avgust ove godine, u proseku povećane za 2,3 posto. Potrošačke cene u septembru 2012. godine, u odnosu na isti mesec 2011. godine, povećane su za 10,3 posto, dok su u poređenju sa decembrom 2011. godine, povećane za 9,6 posto.Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje u septembru 2012. godine, u odnosu na prethodni mesec, najveći rast cena zabeležen je u grupama Hrana i bezalkoholna pića od pet posto, Transport – od 2,4 posto...

Cene robe i usluga za ličnu potrošnju veće za 2,3 postoRepublički zavod za statistiku saopštio je danas da su cene robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u septembru 2012. godine, u odnosu na avgust ove godine, u proseku povećane za 2,3 posto.

Potrošačke cene u septembru 2012. godine, u odnosu na isti mesec 2011. godine, povećane su za 10,3 posto, dok su u poređenju sa decembrom 2011. godine, povećane za 9,6 posto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje u septembru 2012. godine, u odnosu na prethodni mesec, najveći rast cena zabeležen je u grupama Hrana i bezalkoholna pića od pet posto, Transport – od 2,4 posto, Nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana – od dva posto, Obrazovanje – od 1,8 posto, Restorani i hoteli – od 1,7 posto, Stan, voda, električna energija, gas i druga goriva – od 0,8 posto, Zdravstvo – od 0,6 posto i Odeća i obuća – od 0,5 posto.

U istom periodu zabeležen je pad cena u grupi Rekreacija i kultura – od 6,1 posto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu značajnije menjane.

Indeksi potrošačkih cena definišu se kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju, podseća se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik